Hujšanje in zdravljenje debelosti

V centru Medico dr. Sentočnik smo specializirani za celovito obravnavo debelosti.

Celovita obravnava

Je najučinkovitejša metoda hujšanja, namenjena hujšanju in ohranjanju teže.

Pred pričetkom hujšanja naredimo celovit diagnostični postopek za oceno telesnega in psihičnega stanja: laboratorijske preiskave krvi in urina, serološki test na okužbo želodca z bakterijo Helicobacter pylori, pregled trebušnih organov ter organov na vratu in ščitnice z ultrazvokom, pregled pretočnosti ožilja na vratu z ultrazvokom in Dopplerjem, EKG, testiranje telesne zmogljivosti in gibljivosti sklepov, analizo telesne sestave, psihološko diagnostiko.

Hujšanje izvaja strokovni tim, ki ga vodi dr. Sentočnik Tina, dr. med., specialistka interne medicine in psihoterapevtka, vključeni pa so še:

  • diplomirana medicinska sestra in profesorica zdravstvene vzgoje opravlja storitve asistence v internistični ambulanti in storitve dietetike
  • psihologije, vedenjsko kognitivna psihoterapevtka, izvaja psihološko diagnostiko ter individualno in skupinsko psihoterapijo
  • športni pedagog vodi individualno in skupinsko vadbo za hujšanje – medicinsko gimnastiko
  • diplomirana kozmetičarka opravlja vse storitve s področja nege obraza in telesa ter oblikovanje postave.

Celovita obravnava je sestavljena iz dveh faz, prva je usmerjena v zmanjšanje teže in traja leto dni, druga pa v ohranjanje dosežene teže in v povprečju traja 5 let.

V prvi in drugi fazi zdravljenja program oblikujemo povsem po meri posameznega klienta. Obiski v centru so potrebni enkrat tedensko, lahko so tudi pogostejši. Obravnave potekajo v dopoldanskem in popoldanskem času.

Celovita obravnava je najprimernejša oblika zdravljenja za bolnike z ITM med 30 – 40 kg/m2. Je neustrezna metoda za tiste bolnike z debelostjo, ki se zdravijo zaradi psihiatričnih bolezni in pri katerih mora hujšanje potekati pod nadzorom psihiatra.

Pomembno! Center Medico dr. Sentočnik ima od leta 2006 koncesijo Ministrstva za zdravje za internistiko – diagnostiko in zdravljenje debelosti in pogodbo z ZZZS ter zavarovalnicami za dopolnilno zavarovanje. Pri bolnikih, ki imajo indeks telesne mase (ITM) nad 30 kg/m2, tako pripadajoči del somatske in psihološke diagnostike ter zdravljenja (pregledi v internistični ambulanti, dietno svetovanje in dietoterapija) opravljamo na napotnico. V tem primeru so bolniki plačniki le tistega dela programa, ki ne poteka na napotnico, kar znaša od 200 – 250 EUR mesečno.
Napotnica mora vsebovati podatke o telesni teži in ITM ter vse podatke o spremljajočih in drugih prisotnih boleznih ter zdravljenju z zdravili.

Ordinacijski čas za bolnike z napotnico:

Ponedeljek, torek in petek: 8.00 – 14.30

Sreda in četrtek: 14.30 – 19.30