Hujšanje in zdravljenje debelosti

V centru Medico dr. Sentočnik smo specializirani za celovito obravnavo debelosti.

Celovita obravnava

Je najučinkovitejša metoda hujšanja, namenjena hujšanju in ohranjanju teže.

Pred pričetkom hujšanja naredimo celovit diagnostični postopek za oceno telesnega in psihičnega stanja: laboratorijske preiskave krvi in urina, serološki test na okužbo želodca z bakterijo Helicobacter pylori, pregled trebušnih organov ter organov na vratu in ščitnice z ultrazvokom, pregled pretočnosti ožilja na vratu z ultrazvokom in Dopplerjem, EKG, testiranje telesne zmogljivosti in gibljivosti sklepov, analizo telesne sestave, psihološko diagnostiko.

Hujšanje izvaja strokovni tim, ki ga vodi Sentočnik Tina, dr. med., specialistka interne medicine in psihoterapevtka, vključeni pa so še: dve diplomirani medicinski sestri, ena od njiju je profesorica zdravstvene vzgoje, ukvarja se z dietetiko, druga pa z motivacijskimi programi in plesno vadbo. Psihologinja izvaja individualno in skupinsko vedenjsko kognitivno psihoterapijo, dva športni pedagoga individualno in skupinsko vadbo za hujšanje – medicinsko gimnastiko, diplomirana kozmetičarka pa vse storitve za nego obraza in telesa ter oblikovanje postave.

Celovita obravnava je sestavljena iz dveh faz, prva je usmerjena v zmanjšanje teže in traja leto dni, druga pa v ohranjanje dosežene teže in v povprečju traja 5 let.

V prvi in drugi fazi zdravljenja program oblikujemo povsem po meri posameznega klienta. Obiski v centru so potrebni enkrat tedensko, lahko so tudi pogostejši. Obravnave potekajo v dopoldanskem in popoldanskem času.

Pomembno! Bolniki, ki imajo indeks telesne mase (ITM) nad 30, lahko del diagnostike in internistični del zdravljenja (pregledi v internistični ambulanti in dietno svetovanje) opravljajo na napotnico. V tem primeru so plačniki le tistega dela programa, ki ne poteka na napotnico, kar znaša od 200 – 250 EUR mesečno.
Napotnica mora vsebovati podatke o telesni teži in ITM ter vse podatke o spremljajočih in drugih prisotnih boleznih ter zdravljenju z zdravili.

Celovita obravnava je najprimernejša oblika zdravljenja za bolnike z ITM med 30 – 40 kg/m2. Je neustrezna metoda za tiste bolnike z debelostjo, ki se zdravijo zaradi psihiatričnih bolezni in pri katerih mora hujšanje potekati pod nadzorom psihiatra.