Ni vse v hrani

Gospa Slađana me pričaka z narejeno sladico, v pečici že čaka pita za moža. »Tako je zdaj pri nas,« pravi, »zase, kot vidite, pripravljam zelenjavo, za moža pa te ‘naše’ pite. In prav zaradi teh pit in podobne hrane so šli moji kilogrami samo še navzgor,« začne pripovedovati. »Pa smoki in kokakolo, to sem imela rada.«

Piše: Lucija Fatur
Foto: Grega Žunič
Objavljeno: Revija Viva


Uspešna zgodba Medico Sentočnik

  • Osebna izkaznica
  • Ime: Slađana
  • Poklic: čistilka
  • Starost: 39 let
  • Začetek hujšanja: 25. 11. 2016
  • Začetna teža: 121,1 kg, ITM 47,60 kg/m2
  • Dosežena končna teža: 74,4 kg, ITM 29,24 kg/m2
  • Celokupno zmanjšanje teže: 46,7 kg
  • Zaključek hujšanja in začetek vzdrževanja teže: 26. 2. 2018

Je bil vzrok hormonski?
Gospa Slađana je pred sedmimi leti v Slovenijo prišla iz Banja Luke. Do 19. leta je imela normalno težo, po takratni operaciji pa se je začela rediti, morda je bil vzrok hormonski. Prišla je do 95-ih kilogramov in kar precej časa to težo nekako vzdrževala. Kasneje je sicer našla motivacijo in voljo, da je izgubila 22 kg, a kilogrami so se vrnili precej hitro. Opravila je pregled hormonov, ki pa ni pokazal nič posebnega. Takrat pa je šla teža samo še navzgor.Uspešna zgodba Medico Sentočnik

Začetek sprememb
Ko je presegla 120 kg, je dobila napotnico za hujšanje. Vendar pa gospa Slađana pove, da je kilogrami v bistvu niso nikoli motili niti ovirali pri njenem delu. »Pravzaprav nisem vedela, kaj me čaka,« nadaljuje Slađana. »A ni mi preostalo drugega, kot da se držim predpisanega jedilnika.« Tako je v prvem mesecu shujšala kar 9 kg. Gibala se ni, o tem sploh ni kaj dosti razmišljala, njeno delo je popoldansko in dopoldan hitro mine. Seveda je morala tudi na tem področju uvesti spremembo.

»Znajti se je treba«
Na začetku se ji je zdelo morda malo nenavadno, da si bo morala odslej obroke pripraviti in odnesti v službo, a kmalu je to postalo povsem vsakdanje. Kakor si je prilagodila obroke, se je lotila tudi hoje – zdaj čas malice izkoristi za hiter sprehod. Kosilo poje bolj hitro, potem pa se odpravi hodit. Sodelavci jo razumejo in podpirajo. Kadar mora z vozičkom za čiščenje nadstropje višje, da voziček v dvigalo, sama pa gre po stopnicah. »Znajti se je treba,« se zasmeji. Del poti do službe se pelje z avtobusom, del gre peš, ali pa prepešači kar vso pot.

Dovolj sta že pogled in vonj
Seveda jo pri njeni odločitvi podpira tudi mož. Gospa Slađana pravi, da nobene hrane posebej ne pogreša, le prva dva meseca juhe, ki jo oba z možem obožujeta, ni pripravila niti zanj. Potem pa se je nekega dne odločila, da jo vendarle skuha, a zgodilo se je nekaj nenavadnega – že med pripravo se je naužila znanega vonja in si je kasneje sploh ni več želela. Tako je zdaj tudi s sladkarijami – ima jih doma, celo mora jih imeti, a ko si jih zaželi, ji že sam pogled in vonj zadostujeta. Zelo malokrat si privošči kakšen košček. Ali pa skuha posebno jed, ki je le za moža. Tudi kruh peče sama. Nekoliko težav je imela edino zvečer, iz službe namreč pride šele ob desetih, zato ni pred spanjem jedla praktično ničesar ali pa zelo malo. A nekaj mora vendarle jesti, se je naučila v Medicu.

Trenutek spoznanja
Kako to, da se je sploh odločila za hujšanje, če je kilogrami niso motili, kot je povedala na začetku, jo vprašam. »Res je, niso me motili, kadar sem se videla v ogledalu ali izložbi, sem si mislila, da taka pač sem. Nekega dne pa smo si ogledovali fotografije z bratove poroke. In na vsem lepem sem na sliki zagledala močno, debelo žensko, vse na njej je bilo zelo močno – vrat, roke, ramena … Kar naenkrat me je prešinilo, da sem to vendar jaz! Grozno. Takrat sem pravzaprav prvič videla, kako sem v resnici videti.«

Veliko bolj kakovostno življenje
Šele zdaj tudi občuti, kako lažje se giblje, kako lažje opravlja svojo službo, lažje hodi … Zaveda se, da je njeno življenje zdaj mnogo bolj kakovostno. Prej niti ni vedela, da se človek lahko kdaj bolje počuti oziroma da je to v življenju sploh pomembno. »Ne veš, dokler ne občutiš,« pravi. »Ni vse v hrani! Iz sebe sem naredila invalida,« razmišlja zdaj o svojih preteklih letih. Po enem letu je lažja kar za 46 kilogramov.

Komentar zdravnice

DIETA NI REŠITEV ZA DEBELOST

Gospa Slađana je dokaj »tipičen« pacient, ki jih srečujem v svoji ambulanti: na »hujšanje« jih napoti osebni zdravnik z napotnico, neposredni razlog za hujšanje pa je telesna težava, zaradi katere so motivirani za znižanje telesne teže. Pogosto imajo telesno težo povečano že vrsto let in za seboj že kar nekaj lastnih poskusov uravnavanja teže, ki se običajno po hujšanju zaključijo s ponovnim porastom teže.

Iz svoje klinične prakse vem, znano pa je tudi iz strokovne literature, da so taki pacienti med najbolj zagnanimi, sposobni so tedne in tedne dokaj natančno slediti dietnim navodilom in dokaj hitro shujšati. Gospa Slađana bi rada spočela otroka. Po naravni poti jima z možem ni uspelo, medicina jima bo pomagala s strokovno pomočjo. Motiv za hujšanje je zato ogromen, vemo namreč, da je možnost zanositve po naravni poti, še bolj pa tiste z medicinsko pomočjo, bistveno večja, če je ITM pod 33 kg/m2, še bolje pa pod 30 kg/m2. V nekaterih državah izventelesne oploditve pri ženskah, ki imajo ITM višji od 33, sploh ne delajo.

Debelost obravnavamo stopenjsko
Vsi, ki se ukvarjamo z obravnavo debelosti, vemo, da dieta ni rešitev problema debelosti, pač pa debelost praviloma obravnavamo stopenjsko: na primarni ravni, v referenčnih ambulantah in preventivnih zdravstveno-vzgojnih programih naj bi potekalo množično usmerjanje pacientov, ki imajo povečano težo in z njo povezane bolezni, k bolj zdravemu prehranjevanju in gibanju. Nadalje bi morali družinski – osebni zdravniki vse bolnike, ki imajo ITM nad 30 kg/m2, napotiti na specialistično
obravnavo debelosti, ki mora biti praviloma celovita: ta temelji na psihološki terapiji, dietetični ter aktivacijski terapiji, vsaka od teh pa je prilagojena potrebam posameznega pacienta. Bolnikom, ki ne morejo zadovoljivo shujšati s pomočjo celovite obravnave in izpolnjujejo potrebne kriterije, lahko predpišemo zdravila, ki so od leta 2017 dostopna tudi v Sloveniji in delujejo na centre za apetit. Bolnikom, ki imajo visok ITM (nad 45 kg/m2), zaplete debelosti in ne morejo shujšati s pomočjo celovite obravnave, pa je dodatna možnost tako imenovani bariatrični (kirurški) poseg. Z njim zmanjšamo želodec ali večji del prebavnega trakta ter s tem dosežemo manjši vnos hrane in posledično hujšanje.

Hujšanje le z dieto je učinkovito zgolj na kratek rok
Gospa Slađana bo v nadaljevanju potrebovala vsaj podporno skupino, v kateri bo razvijala motivacijo za bolj dolgotrajno spremembo odnosa do hrane in gibanja in s tem dolgoročno ohranjala zmanjšano telesno težo.

dr. Tina Sentočnik, dr. med., spec. interne medicine in psihoterapevtka

Uspešna zgodba Medico Sentočnik