Dobro je imeti cilj

Gospa Brigita je vedela, da se mora otresti veliko odvečnih kilogramov, a je to ni odvrnilo od cilja. Nasprotno, z vsakim kilogramom posebej se je spoprijela trdno odločena, da bo na koncu poti tehtala manj kot 100 kilogramov. V zadnjih trinajstih mesecih se je namreč uspešno spopadla s kar 69 odvečnimi kilogrami. Ob prihodu v Medico jih je imela le nekaj manj kot 150, nekoč pa je tehtala celo 160 kilogramov.

Piše: Lucija Fatur
Foto: Matic Bajželj
Objavljeno: Revija Viva


  • Osebna izkaznica
  • Ime: Brigita
  • Začetna teža: 149,5 kg, ITM 53,60 kg/m2
  • Dosežena končna teža: 80,3 kg, ITM 28,79 kg/m2
  • Začetek hujšanja: december 2013
  • Skupno zmanjšanje teže: 69,2 kg
  • Trajanje hujšanja: 15 mesecev

Zgodba gospe Brigite govori o želji, vztrajnosti in uspehu. Vmes je pot, ki je bila zelo posebna, tako kot je posebna gospa Brigita. Potrebovala je temeljito in svojim zmožnostim prilagojeno strokovno obravnavo, v kateri je pokazala veliko resnosti in neomajne volje. “Tako rekoč od rojstva sem imela preveč kilogramov,” začne pripovedovati. Jedla je kar koli in kadar koli, skorajda nič zelenjave in veliko sladkarij. Iz leta v leto je bila težja, njena teža je bila prevelika že v osnovni šoli. Posledično so jo že dokaj mlado začele pestiti najrazličnejše zdravstvene težave s hrbtenico, koleni in srcem, tudi hoja navzgor je bila zanjo kar velik zalogaj. Zaradi vsega tega je bil njen osebni zdravnik kar strog: morala bo shujšati.

Prvič se ni znašla sama
Pred sedmimi leti je začela obiskovati skupino za hujšanje v Zdravstvenem domu Vrhnika. Takrat je shujšala petnajst
kilogramov. “Toda trajalo je premalo časa,” pravi Brigita. “Res je, da so nam povedali, kaj lahko jemo in česa naj ne, na voljo je bila tudi organizirana vadba, toda ko je bilo srečanj konec, se nisem znašla.”

Po letu dni je kot prerojena
Tako je pred dobrim letom po nasvetu zdravnika poiskala pomoč v Medico centru. Vedela je sicer, koliko bo morala shujšati, da pa ji bo to v resnici uspelo, se ji je zdelo neverjetno. Toda gospa Brigita je bila trdno odločena, da bo tokrat drugače, saj se je prvič zares prestrašila za svoje zdravje. Po letu dni je kot prerojena. Temeljita internistična in psihoterapevtska obravnava, dietetično izobraževanje v Medico centru in vztrajnost – vse to je pripomoglo k motivaciji in uspehu gospe Brigite. “Neverjetno, koliko lažje je vse, česar se lotim,” je zadovoljna. “Zjutraj zlahka vstanem, zlahka se ukvarjam z balinanjem, povrhu si lahko kupim vsako oblačilo, ki mi ugaja, kar je bilo prej tako rekoč nemogoče.” Marsikdo je sploh ne prepozna.

Skrivnost motivacije
K vztrajnosti sta pripomogla tudi dva cilja, ki se ju neizmerno veseli: s športno skupino bodo poleti odpotovali v Združene države Amerike, prijatelji pa so jo povabili tudi na Triglav. Novega načina prehranjevanja se je navadila. Najtežje je bilo prva dva tedna, vendar so hitro izgubljanje kilogramov, vitkejša podoba in boljše počutje pripomogli k temu, da ni popustila. Zdaj se sladkarijam raje povsem odpove. Redno se sprehaja in obiskuje fitnes. Ponosna je na svojo vztrajnost, novo težo pa si želi obdržati, saj predobro ve, kako je živeti s 150 kilogrami.

Zdravniški komentar

KAKO NAJTI PRAVO MOTIVACIJO?
Gospa Brigita je vse od poškodbe glave v otroških letih varovanka dnevnega varstvenega centra, živi pa še doma, skupaj z mamo in s sorojenci. Za prehrano pretežno skrbi sama, vendar je imela že od otroških let povečano težo. Pred prvim obiskom pri zdravnici internistki Tini Sentočnik je že nekajkrat poskušala hujšati, tako
sama kot ob strokovni pomoči. A šele v centru Medico so pripravili takšen program hujšanja, da je bil oblikovan po njeni meri.

Kako ste se lotili priprave programa hujšanja pri gospe Brigiti?
Strokovno vodeni programi obravnave debelosti večinoma potekajo “tipsko”, enako za vse. Obravnava torej ni prilagojena posamezniku ter njegovim zmožnostim in potrebam. V našem centru je pristop povsem drugačen. Po natančni preučitvi psihofizičnega in zdravstvenega stanja obravnavo v celoti prilagodimo vsakemu posamezniku posebej. Pri tem seveda uporabljamo osnovni doktrinarni pristop zdravljenja, toda dietni jedilnik, telesna dejavnost in psihološka podpora so oblikovani po meri pacienta. Tako je bilo tudi pri gospe Brigiti.

Ali je vodenje hujšanja pri več odvečnih kilogramih kaj drugačno kot pri manjši povečani teži?
Bolniki z močno povečano telesno težo za njeno zmanjšanje ali normalizacijo potrebujejo daljši čas – obravnava je najintenzivnejša v obdobju zmanjševanja teže. Takrat so potrebne pogoste kontrole, navadno enkrat na teden, izjemoma na štirinajst dni, kot je bilo v primeru gospe Brigite. Pri bolnikih z veliko izgubo teže je namreč treba še posebno natančno bdeti nad njihovim telesnim in duševnim zdravjem. Samo s spremljanjem teže namreč ne moremo zanesljivo vedeti, kako natančno posameznik sledi predpisanim navodilom. To je možno le tako, da se z bolnikom vsakič tudi pogovorimo, sledimo telesnim spremembam in po potrebi opravljamo preiskave.

Kako izguba tako velikega dela teže vpliva na telo in kako na duševnost?
Če izgubljanje teže poteka na zdrav način, se hkrati z zmanjševanjem teže izboljšujeta tako telesno kot duševno počutje. Telo je lažje, gibčnejše in manj utrujeno, uspešno zmanjševanje teže, ki ga posameznik spremlja tudi s tehtnico, pa pri večini pacientov krepi motivacijo in utrjuje voljo. Tudi pri gospe Brigiti je bilo tako.

Ali je prav, da se motiviramo s točno določenim ciljem? In kako potem, ko ga dosežemo?
Cilji, ki niso povezani le z nižjo težo, temveč tudi z večjimi možnostmi, ki nam jih ponuja življenje, so zelo pomembni. Potem ko dosežemo določen cilj, si na vseh področjih velja postaviti novega. Za vse, ki so uspešno zmanjšali telesno težo, je dovolj velik motiv že njeno ohranjanje. To nikakor ni samoumevno in lahko. Tudi za gospo Brigito bo odslej trajen cilj ohraniti težo, nižjo od 80 kilogramov.

Tina Sentočnik, dr.med., spec. interne medicine