Iz tedna v teden vitkejša

Gospodična Barbara je bila ob najinem srečanju kar nekoliko vznemirjena. Pravkar se je vrnila s fotografiranja za ta članek. “Veste, prvič po desetih letih sem se spet fotografirala.” “Res?” se začudim. “Ja, sploh se nisem hotela slikati. Vsakič, ko so se v družbi ali na kakem praznovanju fotografirali, sem se izmuznila, se postavila kar za fotografa, da me ni mogel ujeti v objektiv, ali pa se skrila, se obrnila stran. Res, nikakor nisem želela biti na fotografijah. Imela sem 125 kg.”

Piše: Lucija Fatur
Foto: Diana Anđelić
Objavljeno: Revija Viva, Marec 2012


  • Osebna izkaznica
  • Ime: Barbara
  • Starost: 29 let
  • Poklic: kozmetičarka
  • Začetna teža (marec 2010): 122,9 kg; ITM 39,67; obseg pasu 121 cm
  • Dosežena teža (februar 2012): 90,2 kg ITM; 29,12; obseg pasu 97 cm
  • Celokupno zmanjšanje teže: 32,7 kg
  • Zmanjšanje obsega pasu: 24 cm

Barbara je živela v Nemčiji, kjer se je rodila slovenskim staršem. Ko so se starši ob upokojitvi vrnili v Slovenijo, je morala Barbara sama poskrbeti zase. Takrat so se ji začeli nabirati kilogrami. “Najlaže je bilo skočiti po hitro hrano v kak lokal v bližini doma. Zdrava hrana je seveda dražja, moraš si jo tudi pripravljati, s čimer je tudi precej dela. Tako sem hitro in poceni prišla do obrokov. Največkrat sem jedla samo zvečer, vendar takrat obilno.”

V začaranem krogu
Opazila je sicer, da ji oblačila postajajo preozka, na svojo težo pa je postala zares pozorna šele tedaj, ko je imela deset, petnajst kilogramov preveč. Do takrat se je že znašla v začaranem krogu. Poskusila je z manjšimi obroki, kupila si je tudi knjige z dieatmi skupine WeightWatchers, ki deluje v tujini in v kateri se srečujejo ljudje, ki bi radi shujšali, vendar brez uspeha. Bila je premalo vztrajna in pravzaprav ni vedela, kako naj se vsega skupaj loti. Začela se je tudi izogibati druženju, manj je hodila ven in več ostajala doma.

Na hujšanje zaradi zdravja
Pred nekaj leti se je tudi Barbara vrnila v Slovenijo. Opazila je, da ji skupaj s kilogrami narašča tudi krvni tlak. Nekega jutra se je zbudila s tako oteklimi nogami, da je komaj hodila. Z obiskom pri zdravniku ni odlašala niti minute. Zdravnica je bila odločna – Barbara bo morala shujšati. Po maminem nasvetu je odšla v Medico.

Pet obrokov na dan
Kaj je pravzaprav pričakovala? “Pričakovala sem, da me bodo pozdravili. Da se bom naučila urediti telesno težo in krvni tlak, skratka, da se bo zdravje izboljšalo.” Zato se je optimistično prepustila zdravničinim nasvetom in upoštevala vsa navodila v zvezi s prehrano. Še zdaj se ne more načuditi, da uživa po pet obrokov na dan in obenem hujša. Včasih se temu čudijo tudi prijatelji: “Saj vendar ves čas ješ!” Na pet obrokov se je morala tudi sama navaditi, vendar si zdaj težko predstavlja, da bi jedla samo enkrat na dan, tako kot prej. Vso hrano za vsak dan si pripravi naenkrat in potem o tem ne razmišlja več – kar je pripravljeno, mora še isti dan pojesti.

Vzljubila tudi gibanje
Prizna, da je bila sprva visoko motivirana in tudi kilogrami so izginjali z lahkoto. Ko se je vmes malo ustavilo, se je morala nekoliko potruditi, toda dejstvo, da je iz tedna v teden lažja, je še vedno dovolj velika motivacija, ki ji preprečuje, da bi obupala. Vzljubila je tudi gibanje, telovadbo, sprehode. “Joj, prve tri tedene telovadbe so me bolele prav vse mišice, zdaj pa komaj čakam, da bom šla migat,” se Barbara zasmeji ob koncu najinega pogovora.

Zdravniški komentar

ŠE 13 KILOGRAMOV DO POLETJA
Tokratna pacientka je vključena v obravnavo debelosti v centru Medico skoraj dve leti. Nekoliko povečano težo je imela od pubertete, hitro pa se je zredila v zadnjih petih letih. Poskušala je hujšati, vključila se je tudi v program hujšanja v Nemčiji, kjer je takrat živela, a je bila neuspešna. Morda bi trajalo še kar dolgo, preden bi našla čas zase, a ko so ji v januarju pred dvema letoma ugotovili zvišan krvni tlak in je v starosti komaj 27 let morala pričeti z jemanjem zdravil, se je odločila, da mora shujšati.

Najprej redna, vztrajna in uspešna
V prvih sedmih mesecih je Barbara shujšala 20 kilogramov. V predpisanem programu je bila redna, vztrajna in uspešna. Dvajset kilogramov manj je pomenilo tudi izrazito izboljšanje počutja, dodatno pa se je Barbari z redno aktivnostjo v naši telovadnici povečala telesna zmogljivost. Težave z zdravjem, ki jih je imela ob vstopu v program, so izginjale skupaj s kilogrami.

Streznitev
In Barbara je – kot marsikateri pacient – pričela v dieti popuščati. Prenehala se je tudi redno tehtati in je, prepričana, da bo zmogla težo obvladovati sama, za nekaj tednov prenehala prihajati v center Medico. Dokaj hiter porast teže – v kratkem času je pridobila skoraj 7 kilogramov, jo je streznil. In ker je Barbara borka, trdno odločena, da debelost premaga, je pogumno prišla v ambulanto na kontrolni pregled. Bogatejša je bila za dve pomembni izkušnji: vedela je, da zmore shujšati, zavedela pa se je tudi, da njene poti še ni konec. Pot do cilja – zdrave teže, bo daljša, kot je mislila sprva. Pripravljena je bila nadaljevati.

S samokontrolo nad porast teže
A tokrat je šlo zelo počasi. Pol leta se teža ni hotela premakniti, shujšala je le nekaj kilogramov. V tem času je dobila tretjo pomembno lekcijo – vsako ponovno hujšanje je manj uspešno, kot je bilo prvo. Naučila se je, da je samokontrola pomembna. Le redna kontrola teže nam omogoča sprotne majhne popravke, s čimer preprečimo nekontroliran porast teže.

Zastoj teže med hujšanjem je za pacientovo motivacijo huda preizkušnja. Zdravnik, ki pacienta vodi, se mora tega zavedati in ob telesnem zdravju bedeti tudi nad pacientovo motivacijo. Pozoren mora biti na njegov motivacijski upad in morebitni prezgodnji zaključek programa, ki ima žal za posledico vedno recidiv – ponovni porast teže.

Ne le shujšati, pač pa težo tudi obdržati
Pred štririmi meseci sva se z Barbaro odločili, da je nastopil čas za pospešeno hujšanje. S spremembo diete ji je uspelo – Barbara je v zadnjih štirih mesecih uspešno shujšala nadaljnjih 12 kilogramov.

Za 29. rojstni dan je prvič po nekaj letih prestopila iz kategorije debelosti med tiste s prekomerno težo. Krvni tlak ima še zvišan in nekaj časa bo še potrebovala zdravila. A pred sabo ima jasen cilj: shujšati želi še 13 kilogramov. Do letošnjega poletja. Verjamem, da ji bo s trdno voljo uspelo. Ne le shujšati, pač pa težo tudi obdržati.

Tina Sentočnik, dr.med., spec. interne medicine