Počutim se prav lahkotno!

Gospa Silva je mlada mamica dveh majhnih punčk, ki se je že večkrat poskušala otresti odvečnih kilogramov. Doma so jedli močno hrano in vedno je morala pojesti vse, zato je že v mladosti pridobila napačn navade prehranjevanja. Že večkrat je poskusila zgubiti nekaj kilogramov z raznimi dietami in nasveti, a ji ni uspelo – do sedaj.

Piše: Lucija Fatur
Foto: Marko Alpner
Objavljeno: Revija Viva


  • Osebna izkaznica
  • Ime: Silva
  • Starost: 30 let
  • Začetek hujšanja: 11. 12. 2014
  • Začetna teža (november 2014): 98,3 kg; ITM 37,22 kg/m2
  • Dosežena teža po desetih mesecih zdravljenja (september 2015): 65,7 kg; ITM 24,88 kg/m2
  • Celokupno zmanjšanje teže: 32,6 kg

Pred leti je s pomočjo 90-dnevne ločevalne diete vendarle shujšala kar 20 kilogramov. Spomni se, da je bila zelo motivirana in veselila se je uspeha. Ko pa je začela skupno življenje s partnerjem in je začela sama kuhati, nove teže ni znala obdržati.

Dvakrat stotka
Ob prvem porodu je zato tehtala 100 kilogramov, po drugem porodu je s težo 100 kilogramov prišla domov. Motilo jo je, da ni okretna, da se hitro zadiha, teža jo je motila v vsakdanjem življenju. Vsi poskusi hujšanja pa so se vedno znova izjalovili. Znašla se je v začaranem krogu diet in kilogramov, ki ga marsikdo, ki se bori z odvečnimi kilogrami, prav dobro pozna.

Ni več izgovorov
“Nekega dne pa sem srečala prijateljico, s katero se dolgo nisva videli. Opazno je shujšala,” nadaljuje Silvija, “najprej sem pomislila, da je zbolela, pa mi je povedala za hujšanje v Medico centru. Nisem dolgo premišljevala. Odšla sem do svojega zdravnika in ga prosila za napotnico.” Silvo je spodbudila predvsem misel, da je mlada, da ima dve majhni punčki in da mora poskrbeti za svoje zdravje, kajti teža jo je ovirala že pri vsakodnevnih opravilih v hiši in na vrtu.

Vztrajna do konca
Ob vodenem hujšanju in nasvetih ni bilo težko najti in obdržati motivacije. V začetku je težo izgubljala hitreje, potem je šlo seveda počasneje. “Zdaj bi rada shujšala še nekaj zadnjih kilogramov, kar pa je najtežje,” pravi. “Pomembno je, da zdravnici zaupaš in ne obupaš, tudi ko se teža malce ustavi. Prve kilograme res najhitreje izgubljaš, a večkrat si rečem, če sem zdržala do tu, bom še naprej. Telo se pač malce upira.”

Spet se počuti odlično
Kadar začuti lakoto, si včasih pomaga s pitjem vode, saj se šele zdaj zaveda, da je prej žejo večkrat zamenjala za lakoto in je zato posegla po hrani. Sedaj se drži jedilnika in petih obrokov na dan. “Počutim se res super!” se zasmeji, “vse je veliko enostavneje, lažje se gibam, tekam za punčkama, se z njima igram, delam okrog hiše. Počutim se prav lahkotno!”

Zdravniški komentar

KAJ ZAGOTAVLJA USPEH?
Gospa Silvija je pred leti sicer shujšala s pomočjo 90-dnevne ločevalne diete, a potem ni vedela, kako naprej. Dr. Tina Sentočnik, dr. med., spec. interne medicine, poudarja, da se vsak dan rodi vsaj ena »čudežna, res prava« dieta, ki naivnim obljublja hujšanje brez težav in z zagotovljenim uspehom. Kaj res zagotavlja uspeh?

Kaj svetujete vsem, ki sicer po sledenju raznih diet ne znajo obdržati teže?
Dietoterapija je zahtevno področje zdravljenja debelosti, saj je temelj tako hujšanja kot ohranjanja teže in je v domeni strokovno usposobljenih zdravstvenih delavcev; najpomembnejšo vlogo ima zdravnik, ki na osnovi potreb in zdravstvenega stanja posamezniku sestavi ustrezno dieto. Tako je bilo tudi pri gospe Silvi potrebno pri sestavi diete upoštevati iztirjeno presnovo maščob, jedilnik pa oblikovati tako, da se je med hujšanjem zmanjševala maščobna in ne mišična masa. Najpomembnejše v zvezi z dieto je zavedanje, da je za zdravo hujšanje potrebna ustrezna redukcijska dieta z definirano energijsko in hranilno sestavo, v času ohranjanja teže pa prav tako ustrezen uravnotežen jedilnik. Modne, nestrokovne in neutemeljene diete zato odsvetujem, saj je njihov učinek – če do njega sploh pride – kratkotrajen, porast teže po dieti je za zdravje škodljiv, vsako naslednje hujšanje pa težje
od prvega.

Gospa Silvija trenutno ne skrbi za rekreacijo. Kako komentirate to pogosto težavo s časom mladih mamic?
Strokovne študije potrjujejo dejstvo, da telesno težo po hujšanju lahko zadržijo le tisti pacienti, ki pod zdravniškim nadzorom vztrajajo vsaj še pet let po končanem hujšanju, ki se navadijo in ohranjajo vsaj štiri redne obroke uravnotežene prehrane dnevno z obveznim zajtrkom, so telesno aktivni eno uro dnevno in nadzorujejo svojo težo s tehtanjem vsaj enkrat tedensko. Posamezniki, ki imajo težave s pogosto (vsaj enkrat tedensko) neustavljivo željo ali potrebo po dodatni, običajno nezdravi hrani, in ki se kljub zdravi izbiri hrane prenajedajo, potrebujejo psihoterapevtsko pomoč.

Kaj pa svetujete ženskam, ki morajo kuhati za vso družino, kako je najlažje prilagoditi jedilnik in kuhanje zase in za druge?
To se mi zdi povsem neproblema-tično, če se vsa družina prehranjuje zdravo, ker je potrebno le prilagoditi velikost porcij. Težje je, in takrat potrebujemo veliko iznajdljivosti in tudi dodatnega časa, ko imajo družinski člani povsem različne prehranske navade. A zdravo prehranjevanje bi vendar moralo biti ena od vrednot in prioritet zdrave družine in pomembno je, da jo družinski člani gojijo skupaj.

Tina Sentočnik, dr.med., spec. interne medicine