Skupaj je mogoče vse

Gospa Emi in gospod Herman sta prav poseben par. Ob razmišljanju o tem, ali naključja obstajajo ali ne, včasih spoznamo ljudi, ki dokazujejo, da njihovo srečanje v resnici ni moglo biti naključje, ampak se je preprosto moralo zgoditi. Prav tak par sta tudi moja današnja sogovornika.

Piše: Lucija Fatur
Foto: Diana Anđelić
Objavljeno: Revija Viva, Januar 2012


 • Osebna izkaznica
 • Ime: Herman
 • Starost: 61 let
 • Začetna teža: 95,3 kg; ITM 28,30
 • Dosežena teža po hujšanju: Teža 86,7; ITM 25,75
 • Trajanje hujšanja: 5 mesecev
 • Celokupno zmanjšanje teže: 8,6 kg
 • Povprečna mesečna izguba teže: 1,6 kg
 • Ime: Emilijana
 • Starost: 49 let
 • Začetna teža: 69,5 kg; ITM 26,48
 • Dosežena teža po hujšanju: 65,7 kg; ITM 25,03
 • Trajanje hujšanja: 5 mesecev
 • Celokupno zmanjšanje teže: 3,8 kg
 • Povprečna mesečna izguba teže: 0,75 kg

Življenje v sožitju
Vsak s svojo zgodbo, vsak s svojo preteklostjo, na poti do novih spoznanj, spoznanj, ki jih začutiš v sebi in jih tudi najdeš, če jim le odpreš srce, sta se spoznala in se zbližala. Ko povesta za svoja leta, se ne morem načuditi, saj jih nobeden od njiju ne kaže. Oba sta odšla po poti duhovnosti, se izobraževala in nato pridobljeno znanje še delila, obenem pa sta se zavedala, da morata živeti tudi povsem vsakdanje življenje. Veliko sta delala, deležna sta bila vzponov in padcev.

Povesta mi, da sta si ves ta čas prizadevala za zdravo življenje. Ko ju pobaram, kaj jima pomeni besedna zveza “zdravo življenje”, razložita, da pravzaprav vse, kar tudi drugim – zdravo prehranjevanje, nekaj gibanja, predvsem pa življenje v sožitju s samim seboj.
Cilj: Spremeniti življenski slog.

Nad kilograme po pravi poti
Emi je bila dolga leta vegetarijanka, dokler ji ni bolezen prekrižala računov. V istem obdobju se je njen oče boril s težko boleznijo, Emi pa je začutila, da tudi z njo ni vse v redu. Sprva so jo zdravniki celo zavrnili, saj ni kazala nobenih očitnih znakov bolezni, vendar je vztrajala pri pregledu, in v resnici so ji odkrili bolezen. Spopadla se je z njo in z vzroki zanjo – te poti še vedno ni zaključila. Vse to je bilo duševno naporno, med zdravljenjem pa je občutila, da jo moti prav vsak odvečni kilogram. Težave ima tudi s hrbtom, in ker se je nad odvečnimi kilogrami pritoževal tudi partner, sta se odločila: če je najina pot skupna skoraj v vseh pogledih, bova skupaj opravila tudi s kilogrami. Že prej sta preizkusila nekaj diet, vendar ju nobena ni naučila spremembe življenjskega sloga – natanko to pa je drugačno prehranjevanje, povezano z dovolj gibanja. Pot do obiska v Medicu ni bila več dolga.

Skupaj je lažje
Zdaj so petki že nekaj časa dan v tednu, ki ga preživljata v Ljubljani. Z doseženim sta več kot zadovoljna in se izvrstno počutita. Med pogovorom z njima si zares ne moreš predstavljati, da ne bi bila skupaj. Pa sta kdaj doživela kako krizo, ju povprašam. Zasmejita se in povesta, da smo očitno ženske tiste, ki nam včasih hoče spodleteti, moški pa so večkrat trdnejšega značaja. Sicer pa nimata večjih težav, saj si seveda pomagata z vzajemnim spodbujanjem.

Emi je zelo hvaležna partnerju, da jo podpira, pomaga, spodbuja in ji ob morebitni krizi stoji ob strani. Pomembno je, da sta enotna in da se dopolnjujeta. S skupnimi močmi se da premagati vse težave. Kljub vsemu pa je najpomembneje, da se sam pri sebi odločiš, kaj bi rad naredil iz sebe, svojega telesa in življenja – zdravo, vitalno osebo, polno moči in pozitivne energije. To se ves čas odraža na počutju, v odnosih in na telesu. Lahko pa se zapustiš in iz leta v leto zgubljaš telesno moč, energijo ter si podvržen boleznim in slabemu počutju.

Nova pot – pot do zdravja
Tudi telovadita in si občasno privoščita masažo – za dušo in telo. Herman je imel prej težave z visokim krvnim tlakom in s povišano ravnjo holesterola v krvi, zdaj pa se te številke umirjajo. Oba sta hvaležna tudi zdravnici, da jima je pokazala to, novo pot.

Novega življenjskega sloga se je treba naučiti – tako kot marsičesa drugega, ugotavljamo. Za to so tu strokovnjaki, ki ti vse pokažejo in razložijo, tako da ti je bolj jasno, kako deluje telo, zakaj je nekaj dobro in zakaj kaj drugega ni. Za svoje zdravje smo odgovorni sami, zato moramo zanj storiti vse, kar je v naši moči. In če na tej poti nismo sami, je vse skupaj toliko lažje, dokazujeta Emi in Herman.

Zdravniški komentar

S HUJŠANJEM TUDI DO TRDNEGA PARTNERSTVA
Na prvi pogled gospa Emilijana in gospod Herman nista imela zelo velikih težav s težo. Natančnejši – in nekoliko kritičnejši – pogled pa je govoril drugače: oba sta imela prekomerno težo, on bi moral shujšati 10, ona 6 kilogramov.

Pogovor z njima je razkril, da imata kar veliko zdravstvenih težav. Pri gospodu Hermanu so bile večinoma povezane s težo in načinom življenja: neredno prehrano in neurejenim ritmom spanja ter pomanjkanjem prostega časa, povsem brez rekreativne telesne aktivnosti. Postopoma je tako v petih letih pridobil 15 kilogramov. Večkrat se je lotil diete, a shujšati ni mogel. V center Medico je prišel nekoliko nezaupljivo in bolj z namenom podpore ženi, ki si je želela po hudih zdravstvenih težavah v preteklosti shujšati nekaj kilogramov varno in pod zdravniškim nadzorom.

Individualno oblikovan program
Vključila sem ju v individualno oblikovan program redukcije teže in aktivacije. Emilijana si je želela tudi oblikovanja postave, pri njenem soprogu pa smo se ukvarjali z odpravo lokaliziranih maščobnih oblog v predelu trebuha. Emilijana je potrebovala več motivacijske podpore glede diete, Herman pa glede redne aktivnosti.

Danes se oba počutita veliko bolje kot ob vstopu v program. Njuni skupni petki v centru Medico so ju tesneje povezali in jima hkrati z urejanjem teže prinesli tudi sprostitev in čas za pogovor, ki ga je prej vedno zmanjkovalo. Drug drugemu sta v oporo, gospod Herman pa je še posebej zadovoljen z na novo prebujenim veseljem ob dobrem telesnem počutju in zadovoljstvu s seboj.

Na poti k kvalitetnejšemu življenju
Program redukcije teže bo trajal pol leta, potem bosta še nekaj časa potrebovala kontrolo in pomoč, da bi naučene navade ohranila. Naš cilj je namreč aktivirati lastne zmožnosti vsakega posameznika ter mu skozi pozitivno izkušnjo pokazati pot k bolj zdravemu in kvalitetnejšemu življenju.

Tina Sentočnik, dr.med., spec. interne medicine