Zažarela v novi podobi

Gospa Angela se je v Medicu oglasila po nasvetu kardiologa. Ima namreč srčno popuščanje, zdravnik pa ji je svetoval, naj shujša najmanj deset kilogramov. Hujšanja se je lotila sama, vendar ji je uspelo izgubiti samo dva kilograma, zato ji je zdravnik priporočal hujšanje pod strokovnim nadzorom. Do zdaj je gospe Angeli uspelo izgubiti več kot trideset kilogramov. V mladih letih je bila ves čas vitka, po dveh porodih pa so ji kilogrami ostali. Pred leti je tudi deset let negovala bolnega moža, po njegovi smrti so nastopile težave z zdravjem. Otekale so ji noge, zato je obiskala kardiologa.

Piše: Lucija Fatur
Foto: Diana Anđelić
Objavljeno: Revija Viva


  • Osebna izkaznica
  • Ime: Angela
  • Poklic: upokojena natakarica
  • Začetna teža: 106,6 kg, ITM 40,6 kg/m2 (debelost 3. stopnje)
  • Dosežena končna teža: 75,6 kg, ITM 28,8 kg/m2 (čezmerna teža)
  • Začetek hujšanja: 17. 7. 2012
  • Zaključek prve faze hujšanja (redukcija teže): 15. 2. 2013
  • Skupno zmanjšanje teže: 31 kg
  • Trajanje hujšanja: 7 mesecev
  • Trajanje 2. faze hujšanja (stabilizacija teže): šest mesecev; predvideni čas trajanja: leto dni po končanem zmanjšanju teže

Najpomembnejša sta red in disciplina
Željo po hujšanju je imela, hujšati sta poskusila oba z možem, toda pravega uspeha ni bilo. Zdaj, ko je morala shujšati zaradi zdravja, se je odločila za zdravniški nadzor. Pravi, da je prej jedla manj, vendar napačno hrano. Rada je imela sladkarije, kruh, jedla je zelo malo zelenjave. Jedla je ves čas po malem, prigrizek tu in tam, ni se zavedala, kako napačno je to in koliko kalorij zaužiješ na ta način. Tudi gibala se je zelo počasi in se ves čas počutila utrujena.

Do grama natančno
Angela si ni predstavljala, kaj vse lahko človek naredi zase. Toda pri dieti je bila zelo dosledna: vsa živila je tehtala do grama natančno. Celo hči ji je rekla, da morda pretirava, toda gospa Angela se je držala navodil in prepričana je, da samo to vodi k uspehu. Seveda jo obe hčeri spodbujata in ji vlivata voljo. Volje pa ji ne zmanjka, saj je zdravje najpomembnejše. Zdaj se seveda odlično počuti in tudi s svojo novo podobo je več kot zadovoljna. Spremenila je pričesko, počuti se mlajša – in taka je tudi videti.

Z dobro voljo je mogoče vse
Zdaj se od časa do časa vpraša, kako to, da ljudje tako malo naredimo za svoje zdravje. Kar naprej beremo in poslušamo o nevarnostih debelosti, in vendar ne zmoremo. Res pa je, da treba ves čas paziti na prehrano – ko je bila v zdravilišču, je morala obroke prilagoditi in ugotovila je, da je z dobro voljo možno doseči vse.

Počuti se kot najstnica
Celo njena osebna zdravnica, ki je bila nekaj časa v tujini, je bila nad novo podobo gospe Angele izjemno presenečena; zbala se je celo, da je gospa vmes zbolela. Zdaj gospa Angela pravi, da se pri svojih 69 letih počuti kot šestnajstletnica. Celo psička jo na sprehodih komaj dohaja.

Zdaj se seveda odlično počuti in tudi s svojo novo podobo je več kot zadovoljna. Spremenila je pričesko, počuti se mlajša – in taka je tudi videti. Pri svojih 69 letih se počuti kot šestnajstletnica. Celo psička jo na sprehodih komaj dohaja.

Zdravniški komentar

ANGELIN PREPOROD
Gospa Angela se je pred letom in pol vključila v celovito obravnavo debelosti v centru Medico dr. Sentočnik. Povečano težo je imela kar 48 let. Predvsem z različnimi dietami je večkrat poskušala shujšati samostojno, vendar povsem neuspešno.

V mojo ordinacijo jo je napotil kardiolog, pri katerem se zdravi zaradi kronične srčne aritmije, imela pa je tudi bolezni, ki so vzročno povezane z debelostjo: povišan krvni tlak, povečano količino maščob v krvi, operirana je bila zaradi žolčnih kamnov, v preteklosti je imela težave s krčnimi žilami, zaradi katerih je bila tudi operirana. Zadnjih deset let se zdravi zaradi zmanjšanega delovanja ščitnice kot posledice avtoimunskega vnetja, bolezni, ki je pri ljudeh z debelostjo 2,5-krat pogostejša kot pri tistih z normalno telesno težo. Gospa Angela je jemala veliko zdravil, težko se je gibala, poleg naštetega pa sta jo mučili še astma in zaprtje. Nič čudnega, da se je počutila stara in utrujena, da je bila depresivna. Med prvim obiskom v ambulanti je povedala, da je zaradi takega stanja pripravljena narediti vse, samo da bi shujšala.

Za boljšo kakovost življenja
Ker gospa Angela ni iz Ljubljane, sva se dogovorili, da bodo kontrole in obravnave v centru Medico potekale na dva do tri tedne. Poleg podpore pri hujšanju, ki smo jo izvajali jaz kot internistka in psihoterapevtka, medicinska sestra in dietetičarka, psihologinja in aktivacijski terapevt, si je gospa Angela želela celovite prenove. Povedala je, da si ni nikoli ničesar privoščila, svoje potrebe in želje pa je morala zatajevati zlasti med moževo desetletno hudo boleznijo in tudi še po njegovi smrti pred osmimi leti. Zdelo se ji je, da je zdaj zadnji čas, da stori nekaj zase, da poskrbi za boljšo kakovost svojega življenja, saj si želi biti čim dlje samostojna in neodvisna od drugih.

V varnih rokah
Gospa Angela s sledenjem dieti in z motivacijo ni imela težav. Z veseljem je prihajala v center Medico, saj je menila, da je v varnih in strokovnih rokah. Hkrati s hujšanjem smo izvajali tudi program za oblikovanje postave, telesno kondicijo je pridobivala ob pomoči individualne vadbe z osebnim trenerjem, proti ohlapnosti kože obraza in telesa pa smo izvajali kozmetološke postopke za obnovo zrele kože. Ko je dosegla ciljno težo, si je zaželela odstranitve starostnih sprememb
na obrazu, ki so jo motile, saj tovrstne kožne spremembe na videz postarajo kožo, pogosto pa tudi neprijetno srbijo. Po odstranitvi teh sprememb in zadovoljstvu z osveženim videzom si je zaželela tudi odstranitve večjega kožnega izrastka ob desnem ustnem kotu, ki jo je tudi motil in kazil, zato sem ga odstranila s posebnim postopkom – elektrofulguracijo. Ta postopek je izredno učinkovit, opravimo ga v lokalni anesteziji ali brez nje, v izkušenih rokah zahteva le nekaj sekund, kozmetološki rezultat pa je popoln – za sabo ne pusti brazgotine, po celjenju pa na koži ni nobenih vidnih sledov.

Moč in dobro voljo črpa iz zadovoljstva s seboj
Gospa Angela se počuti kot prerojena – s 30 kilogrami manj, z znatno boljšo telesno zmogljivostjo in z osveženim videzom se je odločila še za novo barvo las. Zdaj je drug človek: o depresiji ni več sledu, uživa v vsakem dnevu posebej, zlasti v dolgih in sproščujočih sprehodih ter v druženju s svojimi najdražjimi. Vesela je, da jim je lahko v pomoč in ne v breme.

Verjamem, da bo doseženo ohranila, saj svojo moč in dobro voljo črpa iz zadovoljstva s seboj in občutka svobode, ki ga doslej ni poznala.

Tina Sentočnik, dr.med., spec. interne medicine